illegale software en media, mag het?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape

U zal ongetwijfeld weten dat je via het internet aan veel illegale software en media kan komen. Een groot voorbeeld hiervan is the pirate bay, een website die allerhande torrents aanbiedt. Nu, torrents op zich zijn niet illegaal natuurlijk, maar velen gebruiken torrents om illegale films of muziek te downloaden op hun computer.

De wet is hier heel strikt in, dit is verboden! En dus bestaat de discussie al langer om bepaalde websites gewoon te verbieden. The pirate bay heeft zo bijvoorbeeld al een hele geschiedenis, met inbeslagnames en politie die platgelegd word door hackers.

In België moesten, door een uitspraak van een rechter, internetproviders al the pirate bay blokkeren voor hun gebruikers. Je kan vanuit België deze site dus niet meer bereiken.

In Nederland loopt er nu een gelijkaardige procedure, waarbij men de site wil laten blokkeren door de internetproviders. Op dit moment is er al een uitspraak waardoor Ziggo en XS4All deze website ook moeten blokkeren voor alle Nederlanders.

De internetproviders gaan hier echter tegen in beroep. Dit wil niet zeggen dat de uitspraak nu niet geldig is, want de website moet voorlopig geblokkeerd blijven, tot het hoger gerechtshof zich hier over uitgesproken heeft.

De discussie is een van groot belang. Zo is in Amerika ook de discussie over het SOPA, een wetsvoorstel dat de regering de macht geeft om bepaalde websites te blokkeren als deze niet voldoen aan bepaalde eisen. Waar stopt dit natuurlijk? Gaan we allemaal China achterna waar alle websites die anti-communistisch zijn, worden geblokkeerd?

Zo een vaart zal het niet lopen, maar het is toch iets om eens goed over na te denken. Wat zijn onze rechten op vrijheid, en welke plichten hebben we zelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *